Įspūdingame „Pietinia“ derbio mūšyje – minimali „Baltrex-Šiaulių“ pergalė

Šeštadienį Baltijos regbio „Top“ lygoje įvyko pirmasis šio sezono „Pietinia“ derbis tarp dviejų Šiaulių grandų – „Vairo-Kalvio-Jupojos“ ir „Baltrex-Šiaulių“.

Praktiškai kiekvieną kartą šių dviejų komandų mūšiai žiūrovams dovanojo dramatišką ir bekompromisę kovą. Ne išimtis buvo ir šį savaitgalį. Rungtynes po dramatiškos kovos 20:19 (5:5) laimėjo čempiono titulą ginantis „Baltrex-Šiaulių“ klubas.

29-ąją pirmieji rezultatyvią ataką surengė „Vairo“ regbininkai (5:0). Jie vėliau savo kietos gynybos dėka šį pranašumą išsaugojo, tačiau paskutinėmis pirmojo kėlinio akimirkomis „Baltrex-Šiauliai“ žeminimus aikštės krašte rezultatą išlygino.

Antrojo kėlinio pradžia priklausė lygos čempionams. Po tikslaus baudos smūgio, o vėliau – ir rezultatyvios atakos, „Baltrex-Šiauliai“ įgijo 10 taškų pranašumą 15:5. 65-ąją min. „Vairo“ regbininkai buvo labai arti pelnytų taškų, tačiau lemiamu momentu padarė klaidą, o kontratakoje „Baltrex-Šiauliai“ dar labiau padidino pranašumą (20:5).

Nepaisant to, „Vairo-Kalvio-Jupojos“ komanda nepasidavė ir parodė charakterį. Per 10 min. atkarpą „vairiečiai“ surengė dvi atakas ir sumažino atsilikimą iki minimumo 19:20.

Paskutinės atakos metu „Vairas“ išprovokavo varžovų pražangą ir veteranas Kęstutis Marcišauskas turėjo galimybę baudos smūgiu išplėšti pergalę „Vairui“. Visgi jo spyris nebuvo tikslus ir pergale džiaugėsi „Baltrex-Šiauliai“.

„Pergalę turbūt lėmė vyrų charakteris. Jie viską atidavė aikštėje. Esu patenkintas gynyba, tai tikrai pirmos neblogos rungtynės šiame sezone. Daug atakavome, „Vairas“ labiau gynėsi, bet nepavyko atakuojant dažnai atsidurti ten, kur norėjome. Pabaigoje „paleidome“ varžovus per keturių minučių atkarpą, varžovų emocinė būsena pakilo ir tik per plauką laimėjome. Turime ką tvarkyti kitam savaitgaliui“, – sakė „Baltrex-Šiaulių“ treneris Žygimantas Radžius.

„Tikėjomės kitos baigties, bet turim, ką turim. Analizuosime klaidas, kurių buvo gana daug. Pats žaidimas nebuvo blogas, buvo gražių momentų. Klaidas reikia mažinti. Apmaudžiai varžovams suteikėme persvarą antro kėlinio pradžioje. Geras dalykas, kad atsitiesėme, grįžome į žaidimą ir viską lėmė vieno spyrio momentas. Atsižvelgsime į šias rungtynes ir judėsime toliau“, – kalbėjo „Vairo-Kalvio-Jupojos“ strategas Gediminas Marcišauskas.

Visas penkerias rungtynes laimėję „Baltrex-Šiauliai“ (24 tšk.) pirmauja čempionate, o prieš tai minimaliai ir vicečempionui Kauno „Ąžuolui“ nusileidusi „Vairo-Kalvio-Jupojos“ (16 tšk.) ekipa yra trečia.

Pagal taškus lyderius pasivijo Kauno „Ąžuolo“ klubas. Jis savo aikštėje 36:14 (22:7) nugalėjo Vilniaus „Geležinį vilką“.

Kauniečiai užtikrintai pradėjo rungtynes ir pirmojo kėlinio viduryje pirmavo 22:0. Visgi tuomet nukraujavę, bet kovingai nusiteikę vilniečiai pademonstravo charakterį ir kibo į atlapus varžovams. Antrojo kėlinio pradžioje „Geležinis vilkas“ priartėjo iki 14:22 bei turėjo dar porą neblogų galimybių pasižymėti. Galiausiai gauta geltona kortelė ir jėgų stygius neleido „Geležiniam vilkui“ pateikti staigmenos, o „Ąžuolas“ rezultatyviai baigė mačą, taip pelnydamas ir „bonus“ tašką.

„Mačą pradėjome gerai ir po pirmųjų 20 min. galvojome, kad dabar vaikščiosime po parką. Turėjome pirmajame kėlinyje „uždaryti“ rungtynes. Visgi nežaidėme struktūriškai, o be to šioje lygoje yra sunku žaisti. Turime strategiją, kad antrajame kėlinyje leidžiame jaunus žmones, o jiems įėjus į aikštę, viskas dar pasunkėjo. Turėjome atsitiesi, pagerinti struktūrą ir neblogai užbaigėme rungtynes. Bet toks jausmas, kad nenorime, kad būtų per lengvai laimėta“, – teigė „Ąžuolo“ treneris Linas Naujalis.

„Rungtynes pradėjome labai prastai. Silpnai žaidėme standartinėse padėtyse, grumtynėse. Turėsime labai svarbiai pasitempti. Visumoje džiaugiuosi, kad po pirmų tragiškų minučių pradėjome žaisti, pelnėme du žeminimus. Parodėme, kad galime žaisti. Tik pabaigoje pritrūkome jėgų, nes suolelis buvo trumpas“, – kalbėjo žaidžiantysis „Geležinio vilko“ treneris Dovydas Taujanskas.

Kitose rungtynėse pirmąją sezono pergalę iškovojo Vilniaus „VRA-Tomosta“, kuri namuose 40:21 (19:15) nugalėjo Kekavos „Miesnieki“ (Latvija) ekipą.

Pirmąją sezono pergalę mėgdžioję vilniečiai nepaleido progos pratęsti kovą dėl aukštesnių pozicijų. „Miesnieki“ ekipai tai taip pat buvo labai svarbus mūšis ir ji pirmajame kėlinyje nieko nenusileido šeimininkams. Nors latviai dar pirmo kėlinio pabaigoje pirmavo 15:12, „VRA-Tomosta“ prieš pertrauką išsiveržė į priekį 19:15, taip uždėdama gerą toną antrai mačo daliai.

Antrajame kėlinyje taip pat vyko lygi kova, nedidelę persvarą savo pusėje vis laikė vilniečiai. Galiausiai per paskutines 10 min. „VRA-Tomosta“ regbininkai atliko du žeminimus ir įtvirtino pirmąją pergalę.

„Pergalę lėmė didelis noras laimėti. Nusibodo pralaimėti. Per visas likusias rungtynes norime įrodyti ne tik sau, bet ir kitiems, kad galime žaisti ir laimėti. Nors klaidų buvo ir šįkart, bet noras viską kompensavo. Dabar galėsime konkuruoti lentelės viduryje. Noriu padėkoti vyrams už jų atsidavimą“, – kalbėjo „VRA-Tomostos“ treneris Vidmantas Valys.

Į ketvirtąją vietą pakilo Garkalnes „Livonia“ (Latvija) komanda, kuri namuose 45:10 (20:5) pranoko Šiaulių „Šiaulius“.

„Livonia“ turėjo pranašumą tiek pirmojo, tiek antrojo kėlinio pradžiose, per kurias surengdavo po keletą rezultatyvių atakų. Nors „Šiauliai“ stengėsi nepasiduoti, jiems pavyko atsakyti tik po viena sėkminga ataka per kėlinį.

„Žinojome, kad „Livonia“ lengvai rungtynių neatiduos, nes ji dar kovoja dėl ketverto. Pamatėme galingą sudėtį. Siekėme garbingai sužaisti ir momentais atrodėme neblogai. Gaila, kad mes visi kartu sugebame susirinkti tik rungtynių dieną, todėl šios rungtynės mums kartu buvo ir treniruotė. Mūsų tikslai yra žemiški – sustiprinti drausmę, sveikiems pabaigti sezoną“, – pabrėžė „Šiaulių“ treneris Tomas Zibolis.

Turnyro lentelė po penkių turų:

1. Šiaulių „Baltrex-Šiauliai“ 24 tšk
2. Kauno „Ąžuolas“  24
3. Šiaulių „Vairas-Kalvis-Jupoja“ 16
4. Garkalnes „Livonia“  12
5. Kekavos „MiesniekI“  8
6. Vilniaus „VRA-Tomosta“  6
7. Vilniaus „Geležinis vilkas“  6
8. Šiaulių „Šiauliai“  6.

Šeštasis Baltijos regbio „Top“ lygos turas – jau kitą savaitgalį. Rugsėjo 10 dieną „Geležinis vilkas“ susitiks su „Šiauliais“, o „Baltrex-Šiauliai“ priims „Miesnieki“ regbininkus. Rugsėjo 11 dieną „Ąžuolas“ kausis su „VRA-Tomosta“, o „Vairas-Kalvis-Jupoja“ – su „Livonia“.

Palikite komentarą