Prie kulminacijos artėjantis regbio „Top“ lygos sezonas – su naujais atradimais ir laukiančiais intriguojančiais finalais

Iki Baltijos regbio „Top“ lygos reguliariojo sezono pabaigos likus paskutiniam turui, jau yra aiškios keturios stipriausios komandos, tęsiančios kovą dėl apdovanojimų.

Vis dar neaišku, kaip išsirikiuos pirmosios trys komandos, bet vietas pusfinalyje jau užsitikrino Šiaulių „Vairas-Kalvis-Jupoja“ (26 tšk.), Garkalnės „Livonia“ (24 tšk.) bei Šiaulių „Baltrex-Šiauliai“ (24 tšk.). Taip pat aišku, kad ketvirtoje vietoje liks Vilniaus „Geležinis vilkas“ (18 tšk.), kuris pirmą sykį žais pusfinalyje.

Likusios ekipos – Kauno „Ąžuolas“, Kekavos „Miesnieki“, Šiaulių „Šiauliai“ ir Vilniaus „VRA-Tomosta“ po reguliariojo sezono finišo tęs kovą dėl 5-8 vietų.

„Akivaizdu, kad daugelis įsivaizdavo, jog ketvertuke vietoje „Geležinio vilko“ bus Kauno „Ąžuolas“. Man gana aišku, kodėl taip atsitiko ir man patiko abiejų komandų pasirinkti keliai. Kauniečiai atsisakė legionierių ir nusprendė auginti savo jaunimą. Ryškiai matosi, kad jauni žaidėjai atrodo daug geriau nei anksčiau, tik šiemet jie šalia neturėjo labai aukšto lygio legionierių, kurie buvo pernai, todėl ir nepateko į pusfinalį. Visgi žvelgiant į ateitį, tai yra labai teisingas sprendimas“, – teigė buvęs žaidėjas, regbio komentatorius Ignas Liukinevičius.

Tuo tarpu „Geležinis vilkas“ jau trečiajame savo sezone „Top“ lygoje pasiekė pusfinalį. I. Liukinevičiaus teigimu, šis klubas nuosekliai žengė šio tikslo link.

„Šio klubo sėkmės paslaptis, mano akimis, yra Dovydas Taujanskas. Ne kaip žaidėjas, o kaip treneris. „Geležinis vilkas“ neturi daug skambių pavardžių, bet tai yra labiausiai sisteminė komanda. Pagarba treneriui, kad jis sugeba įgyvendinti savo sistemą „Top“ lygoje. Žaidime yra aiški struktūra ir kiekvienas žaidėjas atsakingai atlieka savo užduotis“, – pabrėžė I. Liukinevičius.

Kalbėdamas apie favoritus – „Vairą-Kalvį-Jupoją“ ir „Baltrex-Šiaulius“, specialistas pastebi, kad situacija šiose ekipose yra gana skirtinga.

„Šioje sezono stadijoje „Vairas“ atrodo ryškus čempionato favoritas, ypač sustiprėjęs jis yra pirmoje grumtynių linijoje. Turėdami stiprias grumtynes, o taip pat ir Joną Mikalčių, „vairiečiai“ neabejotinai realiausiai pretenduos į auksą. Tuo tarpu „Baltrex‘as“ jau trečius metus iš eilės susiduria su ta pačia problema – po intensyvios vasaros su regbio-7 rinktine, geriausi žaidėjai sezono pradžioje „sulūžta“. Nepaisant netekčių, ši ekipa dar visai neblogai atrodo ir ypač gražiai sužaidė paskutines rungtynes su „Ąžuolu“, – analizavo I. Liukinevičius.

Į aukščiausias vietas šiemet yra nusitaikiusi ir praėjusių metų vicečempionė „Livonia“.

„Čia daug paaiškinimų nereikia – išlaikytas branduolys, keli iš Švedijos atvykę legionieriai leidžia jiems būti tarp lyderių. Jeigu finalams jie, kaip ir pernai, dar labiau pasistiprins, tai gali būti visokių siurprizų“, – teigė I. Liukinevičius.

Šiuo metu realiausiai, kad pusfinalyje „Vairas-Kalvis-Jupoja“ žais su „Geležiniu vilku“, o „Livonia“ – su „Baltrex-Šiauliais“.

„Baltrex-Šiauliai“ bus pikti po nesėkmės „Livonia“ ekipai reguliariajame sezone, todėl manau, kad finale išvysime „Pietinia“ derbį. Žinoma, daug kas priklausys kaip „Baltrex‘as“ susitvarkys su traumomis. Reguliariajam sezone „Pietinia“ derbį laimėjo „Baltrex-Šiauliai“, tik dabartinėje stadijoje „Vairas“ atrodo geriau, – svarstė I. Liukinevičius. – Jeigu „Livonia“ nepateks į finalą, gali būti, kad jie atsisakys legionierių paslaugų ir tuomet jų jėgos su „Geležiniu vilku“ bus praktiškai apylygės“.

Šiais metais „Top“ lygoje nuspręsta atkrintamąsias varžybas rengti iš vienerių rungtynių. I. Liukinevičius svarsto, kad galbūt vertėtų antrajame etape stipriausioms keturioms komandoms sužaisti papildomai dar vieną ratą su jau iškovotais taškais, kad būtų daugiau aukšto lygio rungtynių. Tai atimtų finalų kulminacijas, bet, pasak jo, būtų teisingiau komandų atžvilgiu.

Paskutinis reguliariojo sezono turas vyks rugsėjo 23-24 dienomis. Pusfinalis vyks rugsėjo 30 dieną, o finalai – spalio 14 dieną.

I. Liukinevičiaus balsą galima išgirsti ir per šiuo metu Prancūzijoje vykstančio pasaulio regbio čempionato transliacijas. Jau praėjo pirmoji čempionato savaitė, kuri parodė šiokias tokias tendencijas, o I. Liukinevičius rekomenduoja pasimėgauti šiuo vienu didžiausių pasaulio sporto renginių.

„Pirmą savaitę išryškėjo tendencija, kad labai gerai atrodo mažos Pietų Amerikos šalys – Čilė ir Urugvajus. Jos pralaimėjo, bet tą padarė gražiu stiliumi ir po atkaklios kovos. Taip pat akivaizdu, kad Pietų Afrika bus ta komanda, su kuria niekas nenorės žaisti. Jie atrodo kaip gigantai ir turi įspūdingus žaidėjus visose pozicijose, – pasakojo I. Liukinevičius. – Visiems rekomenduoju pažiūrėti šitą čempionatą, nes tai yra aukščiausio lygio regbis. Elitinių komandų akistatose pamatysite aukščiausio lygio žaidimą, regbio žvaigždes ir geriausias jų formas. Mačuose, kuriuose rungtyniauja silpnesnės komandos, galima pamatyti regbio įvairiapusiškumą. Tada aiškiai matosi, kokiais skirtingais būdais galima pelnyti taškus, kokie skirtingi gali būti žaidėjai. Taip pat šiame čempionate vyrauja įspūdinga atmosfera stadionuose. Prancūzai tikrai kuria gerą šventę.“

Palikite komentarą