Artėjantis „Pietinia derbis“ Baltijos regbio „Top“ lygos finale kaitina abiejų komandų kraują

Šeštadienį finišuos Baltijos regbio „Top“ lygos sezonas, kurio tikra vyšnia ant torto taps į finalą sugrįžęs „Pietinia derbis“ tarp dviejų Šiaulių regbio grandų. Lemiama kova dėl aukso Šiauliuose vyks 15 val.

Šiaulių „Vairo-Kalvio-Jupojos“ ir „Baltrex-Šiaulių“ dramatiškos akistatos finaluose buvo tapusios itin laukiama tradicija. Visgi po neįtikėtinos dramos 2018 metų finale Radviliškyje bei įspūdingo trijų mačų finalo trilerio 2019 metais, ši tradicija nutrūko. Į finalus du sykius buvo pavykę prasibrauti Kauno „Ąžuolui“, o pernai – Garkalnės „Livoniai“ (Latvija).

Reguliariajame sezone praėjusių metų Baltijos regbio „Top“ lygos čempionas „Vairas-Kalvis-Jupoja“ užėmė pirmąją vietą, o pusfinalyje eliminavo Vilniaus „Geležinį vilką“. Tuo tarpu „Baltrex-Šiauliai“ liko trečioje pozicijoje, bet pusfinalio rungtynėse išvykoje atsirevanšavo „Livonia“ regbininkams.

Tiesa, „Pietinia derbį“ reguliariajame sezone po dramatiškos kovos 29:25 laimėjo „Baltrex-Šiauliai“. Abi komandos rungtyniauja tame pačiame Šiaulių regbio stadione, todėl namų pranašumo neturės nei viena ekipa.

„Tarpusavio finalų turėjome labai daug. Daugelis akistatų būdavo įtemptos. „Baltrex-Šiauliai“ yra ta komanda, kuri gavusi šansą, gali labai greitai pakeisti mačo eigą. Mūsų uždavinys būtų jiems suteikti kuo mažiau tokių šansų. Reikia pasitikėti savo žaidimo braižu bei komandos draugais ir klysti mažiau nei minimaliai. Turime suprasti, dėl ko žaidžiame ir kovojame“, – kalbėjo „Vairo-Kalvio-Jupojos“ treneris Gediminas Marcišauskas.

„Baltrex-Šiaulių“ žaidžiantysis treneris Vytaras Bloškys prisiminė dramatiškas reguliariojo sezono rungtynes, kur viskas sprendėsi paskutinėmis akimirkomis. Pasak jo, komandos iki finalo šiek tiek pasikeitė.

„Varžovai, kaip ir mes, turėjo sunkią sezono pradžią. Su kiekvienos rungtynėmis jų žaidimas vis gerėjo. Atakose kaip ir išlaikėme savo braižą, leidžiame paimprovizuoti, nes turime nemažai pajėgių žaidėjų trijų ketvirčių bei grumtynių pozicijose. Dėl gynybos, tai antroje sezono pusėje pagaliau atrandame savo veidą ir praleidžiame mažiau taškų“, – teigė V. Bloškys.

Abi komandos pagarbiai atsiliepia apie savo priešininkus ir tikisi nuožmios kovos. Per daugybę tarpusavio akistatų abu klubai jau puikiai pažįsta vieni kitų stiprybes ir silpnybes, tačiau kaskart yra ieškoma netikėtumų.

„Šiame sezone pasikeitė mūsų žaidimo braižas. Jis dabar kitoks nei buvo 4-5 metus prieš tai. Tai buvo ir tebėra iššūkis. Jau dabar mes jaučiame ganėtinai stabiliai“, – pabrėžė G. Marcišauskas.

Pagarba priešininkui apskritai yra regbio sudedamoji dalis, bet finale, o juolab „Pietiniame derbyje“ laukiame itin nuožmios, gražios ir pasiaukojančios kovos. Komandos neslepia, kad šis derbis visada pasižymi ypatinga atmosfera. Ją padeda ir sirgaliai, kurie gausiai renkasi žiūrėti lietuvišką regbio „El Classico“.

„Suprantame įtampą ir rungtynių svarbą. Finalas – svarbiausios ir paskutinės sezono rungtynės. Laukia žūtbūtinė kova ir matysime, kas šeštadienį bus geriau pasiruošę psichologiškai. Čia viskas priklauso ir nuo kiekvieno žaidėjo asmeniškai – kiek jis nori laimėti ir palikti savo širdį aikštelėje. Kuri komanda turės daugiau atsidavusių žaidėjų, ta ir laimės“, – sakė V. Bloškys.

„Vairo-Kalvio-Jupojos“ treneris taip pat pabrėžė emocijų svarbą.

„Sieksime kuo ilgiau išlaikyti ramybę, šaltą galvą, neperdegti. Tai būtų didelis variklis į pergalę“, – pridūrė G. Marcišauskas.

Ne mažiau intriguojantis bus ir mažasis finalas. Dėl trečiosios vietos šeštadienį Latvijoje 13 val. žais „Livonia“ ir „Geležinis vilkas“.

Reguliariojo sezono rungtynėse taip pat Latvijoje 35:21 pajėgesnė buvo „Livonia“. Praėjusių metų vicečempionė Latvijos komanda sieks, kad šiame sezone žengtas žingsnelis atgal būtų minimalus. Tuo tarpu didžiausia čempionato staigmena – Vilniaus „Geležinis vilkas“ – jau pasiekė savo rekordinę kartelę ir sieks ją dar labiau pakelti.

Palikite komentarą