Lyderių mūšį sostinėje laimėjęs „Vairo-Kalvio-Jupojos“ klubas sugrįžo į „Top“ lygos viršūnę

Baltijos regbio „Top“ lygoje darosi itin karšta. Po penktojo reguliariojo sezono turo pirmąją ir ketvirtąją vietas užimančias komandas skiria vos trys taškai.

Lyderio poziciją po šio turo susigrąžino čempiono titulą ginantis Šiaulių „Vairo-Kalvio-Jupojos“ klubas. Jis svečiuose po atkaklios kovos 34:24 (22:14) įveikė pirmą nesėkmę patyrusį bei iš pirmosios į ketvirtąją poziciją smuktelėjusį Vilniaus „Geležinį vilką“.

Jau 8-ąją min. Jonas Mikalčius žeminimu išvedė svečius į priekį, o dar po 10 min. skirtumą padvigubino Donatas Vilimavičius. Visgi po poros minučių rezultatyvia ataka atsakė „Geležinio vilko“ žaidėjas Deividas Krečius. 34-ąją min. vilniečių klaida pasinaudojo tas pats J. Mikalčius, o kėlinio pabaigoje „Geležinis vilkas“ sugebėjo vėl priartėti iki 8 taškų (14:22).

Antrojo kėlinio viduryje Dovydas Taujanskas baudos smūgiu sumažino šeimininkų atsilikimą iki 5 taškų (17:22). Artėjant 70-ai min. šiauliečiams vėl pavyko pralaužti vilniečių gynybą ir kiek lengviau atsipūsti (29:17). Likus žaisti kiek daugiau nei 5 min. D. Krečius vėl prispaudė kamuolį įskaitiniame plote ir grąžino intrigą (24:29), bet galiausiai viską išsprendė dar vienas „Vairo“ žeminimas mačo pabaigoje.

„Su tokiu techninių klaidų skaičiumi pasiekti pergalę yra ypač sudėtinga. Turėjome labai sunkią pradžią, darėme daug klaidų, turėjome daryti neplanuotus keitimus. Visgi džiaugiamės pergale“, – sakė „Vairo-Kalvio-Jupojos“ treneris Gediminas Marcišauskas.

Treneris prisipažino, kad jo auklėtiniams kamuolys buvo tarsi karšta bulvė: „Turbūt geriname „Top“ lygos pamestų kamuolių rekordą. Dėl viso kito tai mes žaidėme, bandėme išpildyti savo planą.“

Žaidžiantysis „Geležinio vilko“ treneris D. Taujanskas prisipažino, kad penkta pergalė iš eilės jau būtų viršijusi vilniečių galimybes.

„Nenuvertiname nei vienų varžovų, bet pirmosios ketverios rungtynės buvo su sąlyginai silpnesnėmis ekipomis. Daugkartiniai lygos čempionai buvo naujas iššūkis mums. Stengėmės iš paskutiniųjų, darėme daug klaidų, bet džiaugiuosi vyrais. Visi atidavėme visas jėgas. Tikimės, kad ištaisysime klaidas ir žaisime dar geriau“, – kalbėjo D. Taujanskas.

Padėtį kovojant dėl vietos lyderių ketvertuke susikomplikavo Kauno „Ąžuolas“. Jis savo aikštėje 16:36 (13:7) nusileido vicečempionei Garkalnės „Livonia“ (Latvija) ekipai.

Kauniečiai sėkmingiau pradėjo rungtynes ir pirmajame kėlinyje dusyk veržėsi į priekį. Deja, bet antrajame kėlinyje varžovai perėmė iniciatyvą, o „Ąžuolo“ puolimas buvo pristabdytas. 29 taškus antroje mačo pusėje praleidusi Kauno ekipa patyrė jau trečiąją nesėkmę šiame sezone.

„Nesėkmę lėmė didelis neišprovokuotų klaidų skaičius. Kamuolį pametėme tiesiog lygiose vietose. Tai leido varžovams įsibėgėti ir jie mus už tai baudė. „Livonia“ yra labai stipri komanda, turi stabilų branduolį. Mūsų kai kurie žaidėjai nepratę žaisti visas 80 min., trūksta patirties, todėl ir atsiranda klaidas. Mokinsimės iš klaidų ir eisime toliau“, – teigė „Ąžuolo“ kapitonas Tautvydas Krasauskas.

Pirmąją pergalę šiame „Top“ lygos sezone iškovojo ir iš turnyro lentelės dugno pakilo Šiaulių „Šiaulių“ komanda. Ji namuose 29:22 (18:10) įveikė Kekavos „Miesnieki“ (Latvija) klubą.

Legionieriumi iš Sakartvelo Murtazi Chichladze pasipildę šiauliečiai pirmojo kėlinio viduryje pirmavo 15:5. Antrojo kėlinio pradžioje skirtumas siekė 11 taškų (21:10), tačiau netrukus latviai pelnė žeminimą (21:15). Galiausiai „Šiauliai“ pelnė baudos smūgį, o kiek vėliau – ir žeminimą. Tai leido atitrūkti 29:15 ir šeimininkai nebepaleido pergalės iš savo rankų.

Ketvirtajame ture neįvyko rungtynės tarp Šiaulių „Baltrex-Šiaulių“ ir Vilniaus „VRA-Tomosta“. Vilniečiai dėl didelio traumuotų žaidėjų skaičiaus pranešė, kad negalės žaisti šio mačo, todėl „Baltrex-Šiauliams“ buvo įskaityta techninė pergalė 30:0.

Šeštasis turas vyks jau šį savaitgalį. Šeštadienį Vilniaus „VRA-Tomosta“ namuose priims „Miesnieki“ regbininkus, „Vairas-Kalvis-Jupoja“ susitiks su „Šiauliais“, o „Baltrex-Šiauliai“ – su „Ąžuolu“. Sekmadienį Latvijoje įvyks intriguojanti „Livonia“ bei „Geležinio vilko“ akistata.

Turnyro lentelė:

1. Šiaulių „Vairas-Kalvis-Jupoja“  21 tšk. (taškų santykis +112)
2. Šiaulių „Baltrex-Šiauliai“  19  (+148)
3. Garkalnės „Livonia“ 19  (+40)
4. Vilniaus „Geležinis vilkas“  18  (+56)
5. Kauno „Ąžuolas“  11  (+52)
6. Kekavos „Miesnieki“  5  (-118)
7. Šiaulių „Šiauliai“  5  (-153)
8. Vilniaus „VRA-Tomosta“  3  (-137).

Palikite komentarą