Paaiškėjo pasaulio regbio čempionato ketvirtfinalio poros, Australija – už borto

Prancūzijoje vykstantis dešimtasis pasaulio vyrų regbio čempionatas priartėjo prie lemiamos stadijos. Sekmadienį baigėsi grupių etapas, po kurio paaiškėjo visos ketvirtfinalio poros.

Ketvirtfinalyje, kuris vyks spalio 14-15 dienomis, šeimininkė Prancūzija susitiks su triskart pasaulio čempionais Pietų Afrikos (PAR) regbininkais. Tuo tarpu pasaulio reitingo lyderės Airijos rinktinės lauks akistata su taip pat triskart pasaulio čempione Naujosios Zelandijos komanda.

Kitame ketvirtfinalyje puikiai šiame čempionate atrodantis Velsas susitiks su paskutinę akimirką į ketvirtfinalį patekusia Argentina, o Anglijos regbininkai žais su Fidžio rinktine, kuri šiame etape nebuvo žaidusi nuo 2007 metų.

Netrūko dramatiškų kovų

A grupėje pirmąją vietą užėmė šeimininkė Prancūzija. Ji turnyrą pradėjo intriguojančiu maču prieš Naująją Zelandiją ir iškovojo pergalę 27:13. Vėliau prancūzai turėjo kiek daugiau vargo tik su kovingai šiose pirmenybėse kovojusiais urugvajiečiais, kuriuos palaužė tik antroje mačo pusėje – 27:12. Kitiems varžovams prancūzai apie pergalę neleido net pagalvoti – Namibija sutriuškinta 96:0, o Italija – 60:7.

Po nesėkmės turnyro starte triskart pasaulio čempionai iš Naujosios Zelandijos greitai atsitiesė ir užtikrintai pelnė antrąjį bilietą į ketvirtfinalį. Naujazelandiečiai 71:3 sutriuškino Namibiją, 96:17 nepasigailėjo italų ir 73:0 – urugvajiečių.

Nelengvai, bet Urugvajų bei Namibijos komandas nugalėję, Italijos regbininkai trupėje užėmė trečiąją vietą. Toliau išsirikiavo Urugvajus ir Namibija.

B grupės nugalėtoja tapo pasaulio reitingo lyderė Airija, laimėjusi visas ketverias rungtynes. Vienas dramatiškiausių mačų grupių etape įvyko tarp Airijos ir pasaulio čempionės titulą ginančios PAR rinktinės. Po nerezultatyvios, bet gražios ir itin kietos kovos airiai išplėšė pergalę 13:8. Pirmojo triumfo planetos pirmenybėse siekiantys Airijos regbininkai sugebėjo atlaikyti įspūdingais fiziniais duomenimis pasižymėjusių varžovų spaudimą ir puikiai išnaudojo savo progas. PAR viltis sudaužė ir netikslūs Manie Libboko spyriai koja.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=IiZXoqjoTqA

Kituose susitikimuose airių pranašumas nekėlė abejonių. Jie 59:16 nugalėjo Tongą, 82:8 sutriuškino Rumuniją ir dar vienoje principinėje akistatoje 36:14 pranoko škotus.

Antrosios vietos laimėtojai sprendėsi PAR – Škotijos rungtynėse, kuriose škotai susidūrė su kone neįveikiama varžovų gynyba, todėl turėjo pripažinti jų pranašumą 3:18. PAR regbininkai taip pat 49:18 palaužė Tongos rinktinę ir 76:0 sutriuškino autsaiderę Rumuniją.

Dvi pergales iškovoję škotai liko trečioje pozicijoje, ketvirtąją vietą užėmė Tonga, o Rumunija pasirodymą baigė ne tik be taškų, bet ir su liūdnoku -255 taškų santykiu.

C grupėje netrūko ir netikėtų rezultatų ir istorinių pasiekimų. Pirmąją vietą grupėje užėmė nuostabią formą demonstruojantys Velso regbininkai. Jie čempionato starte laimėjo tikrą regbio trilerį prieš kovingąjį Fidžį 32:26, o vėliau taip įsibėgėjo, kad nepaliko vilčių niekam – 28:8 įveikti portugalai, 43:19 – Sakartvelas ir net 40:6 – čempionato nusivylimu tapę australai.

Tuo tarpu antrojo kelialapio į ketvirtfinalį savininkai paaiškėjo paskutinę grupių etapo dieną – sekmadienį. Okeanijos derbį rugsėjo viduryje Fidžiui 15:22 pralaimėjusi Australijos rinktinė savo sąskaitoje turėjo pergales prieš Sakartvelą ir Portugaliją. Tai leido rikiuotis antroje pozicijoje, bet paskutiniame ture jai žūtbūt reikėjo, kad Fidžis nepelnytų taškų prieš portugalus.

Šis scenarijus beveik išsipildė, mat Portugalijos regbininkai po dar vieno įspūdingo regbio spektaklio ir pergalingo žeminimo paskutinėmis minutėmis 24:23 išplėšė pergalę prieš Fidžį. Visgi toks rezultatas privertė džiūgauti abi komandas – Portugalijai tai buvo pirmoji pergalė pasaulio čempionatų istorijoje. Tuo tarpu Fidžis už pralaimėjimą 7 arba mažesniu taškų skirtumu pelnė vieną „bonus“ tašką, kurio užteko, kad grupės lentelėje aplenktų australus.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=grSe859-yWA

C grupėje buvo užfiksuotos ir vienintelės lygiosios šiame čempionate. Portugalijos ir Sakartvelo akistata pasibaigė taikiai 18:18. Visgi istorinė pergalė leido portugalams finišuoti ketvirtoje pozicijoje, o Sakartvelo komanda liko paskutinė.

D grupėje favoritės statusą, nors ir nelengvai, pateisino Anglijos rinktinė. Ji laimėjo visas ketverias rungtynes. Anglai 27:10 įveikė Argentiną, 34:12 – Japoniją, 71:0 – Čilę ir tik po dramatiško mūšio 18:17 palaužė Samoa regbininkus.

Nedidelės, bet kovingos Samoa salos atstovai nugalėjo Čilę ir kabinosi į pergales visose rungtynėse. Visgi pralaimėjimai 22:28 Japonijai ir 10:19 – Argentinai palaidojo viltis pakovoti dėl vietos ketvirtfinalyje. Antrosios vietos likimas sprendėsi akistatoje tarp Argentinos ir Japonijos.

Nante vykusiose rungtynėse ryškiausiai žibėjo argentinietis Mateo Carreras. Jis pelnė net tris žeminimus ir atvedė Argentiną į žūtbūtinę pergalę 39:27.

Argentiniečiai sugrįžo į pasaulio čempionato ketvirtfinalį po 8 metų pertraukos, o japonams nepavyko pakartoti 2019 metų sėkmės, kuomet pirmą sykį istorijoje buvo prasibrovę tarp 8 stipriausių pasaulio komandų.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=cMY0rMuGhDE

Palikite komentarą