Dėl pasaulio regbio taurės kovos „All Blacks“ ir Pietų Afrika

Savaitgalį Prancūzijoje vykstančiame pasaulio vyrų regbio čempionate („Rugby World Cup“) paaiškėjo dvi komandos, kurios po savaitės kausis dėl šio prestižinio trofėjaus. Į pasaulio pirmenybių finalą pateko Naujosios Zelandijos ir Pietų Afrikos (PAR) rinktinės.

„All Blacks“ vadinama Naujosios Zelandijos komanda dar sykį pademonstravo, kad jokia kartų kaita, netikėti pralaimėjimai draugiškose rungtynėse ar kuklesnės specialistų prognozės neatima iš jos čempioniško charakterio.

Pusfinalyje „All Blacks“ žaidėjai atliko net septynis žeminimus ir sausakimšame Paryžiaus „Stade de France“ stadione 44:6 nepaliko vilčių Argentinos komandai. Triskart pasaulio čempionai naujazelandiečiai po savaitės turės galimybę pagerinti rekordą ir ketvirtą sykį į viršų kelti „Rugby World Cup“ taurę.

Savo galimybių ribas šiame čempionate, matyt, jau pasiekę argentiniečiai rungtynių pradžioje pirmavo po Emiliano Boffelli baudos smūgio, bet per penkias minutes „All Blacks“ žaidėjai Willas Jordanas ir Jordie Barrettas pelnė po žeminimą ir taip pradėjo savo komandos dominavimą.

Pirmojo kėlinio pabaigoje kamuolį įskaitiniame plote prispaudė Shannonas Frizellas, o antrojo pradžioje – Aaronas Smithas. Taip dingo ir minimali intriga. Vėliau dar du žemiminus pridėjo W. Jordanas, vieną – Sh. Frizellas. W. Jordano „hat-trickas“ leido jam šiame čempionate iš viso pasiekti jau aštuonių žeminimų skaičių, tuo pačiu susilygindamas su pasaulio čempionato rekordininkais Jonah Lomu (1999 m.), Bryanu Habana (2007 m.) ir Julianu Savea (2015 m.).

Geriausiu rungtynių žaidėju pripažintas J. Barrettas po mačo neslėpė emocijų: „Tai yra labai gera. Mums tai ypatingos akimirkos“.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=mDlcLJ9GcGs

Antrasis pusfinalis ko gero buvo dar vienas šio čempionato mačas, kuris būtų papuošęs ir finalas. Anglijos ir PAR regbininkai pademonstravo neįtikėtino atkaklumo, kietos ir pasiaukojančios kovos dramą, kur viskas sprendėsi paskutinėmis akimirkomis.

Vienintelė Europos komanda, iki šiol savo kolekcijoje turinti pasaulio čempionės titulą, Anglijos rinktinė buvo labai arti kelialapio į finalą, bet planetos čempionės titulą ginanti PAR komanda sudaužė anglų viltis tiksliu baudos smūgiu, išplėšusiu jai pergalę 16:15.

Ypatingai skaudu anglams turėtų būti ir dėl to, kad iki 78-os minutės PAR komandai niekada nepirmavo.

Rungtynių planą abiem komandoms sukūrė smarkus lietus. Dėl to rungtynėse vyravo spyriai kojomis ir grumtynės. Anglai pirmoje mačo pusėje dažniau priversdavo varžovus prasižengti, o Owenas Farrellas baudos smūgiais ėmė rinkti taškus. Visgi savo šansus taip išnaudojo ir PAR regbininkai – Manie Libboko ir jį pakeitusio Handre Pollardo smūgiai neleido anglams per daug atitrūkti – 6:12.

Likus žaisti mažiau nei 30 min., tolimas, bet tikslus O. Farrello spyris į nuo žemės atšokusį kamuolį („drop-goal“) leido Anglijai įgyti saugesnį pranašumą (15:6). Tuomet PAR regbininkai pademonstravo savo čempionišką nusiteikimą ir sugebėjo pelnyti pirmąjį žeminimą šiose rungtynėse. 69-ąją min. rezultatyvia ataka pasižymėjo RG Synmanas. H. Pollardo realizacijos smūgis anglų pranašumą aptirpdė iki dviejų taškų (13:15).

78-ąją min. po pražangos grumtynėse, PAR rinktinė gavo auksinę galimybę baudos smūgiu išsiveržti į priekį. H. Pollardo koja nesudrebėjo ir jis tiksliu spyriu išvedė PAR komandą į priekį 16:15, taip sudaužydamas anglų viltis antrą kartą tapti pasaulio čempionais.

„Tai yra nuostabi akimirka, bet tokių mes, kaip žaidėjai, ir norime tokioje scenoje.  Dėl tokių akimirkų mes gyvename ir tai buvo tiesiog smagu“, – sakė naudingiausio žaidėjo prizą atsiėmęs H. Pollardas.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=QNNDSSD-as4

Pasaulio regbio čempionato finalas vyks šeštadienį, spalio 28 dieną.

Palikite komentarą