„Top“ lyga: dramatišką lyderių mūšį laimėjęs „Ąžuolas“ – reguliariojo sezono nugalėtojas

Savaitgalį Baltijos regbio „Top“ lygoje baigėsi reguliarusis sezonas. Paskutinis turas padovanojo intriguojantį mūšį tarp čempionato lyderių bei kaip visada įtemptą Vilniaus derbį.

Šiaulių „Baltrex-Šiauliai“ – Kauno „Ąžuolas“ 20:23 (10:9)

Kauno „Ąžuolas“ dar kartą pademonstravo, kad yra nusiteikęs nutraukti Šiaulių dominavimą šalies regbyje.

Iki šiol abi komandos buvo laimėjusios po šešis susitikimus. Pergalių seriją pratęsęs „Ąžuolas“ (32 tšk.) tapo reguliariojo sezono nugalėtoju, o „Baltrex-Šiauliai“ (30 tšk.) smuktelėjo į antrąją poziciją ir jau pusfinalyje turės kausis „Pietinia“ derbyje su „Vairu-Kalviu-Jupoja“.

Lyderių mūšis prasidėjo pliaupiant lietui, todėl komandos turėjo žaisti atsargiai. Baudos smūgiais taškus rinkę kauniečiai pirmavo 9:3, bet pirmojo kėlinio pabaigoje „Baltrex-Šiaulius“ į priekį išvedė Mato Miežio žeminimas ir Arno Prielaido realizacijos smūgis.

Antrajame kėlinyje ryškią persvarą grumtynėse turėjęs „Ąžuolas“ išstūmė varžovus į įskaitinį plotą ir teisėjas skyrė techninį žeminimą, po kurio Kauno klubas išsiveržė į priekį 16:10. Į tai šiauliečiai atsakė tiksliu A. Prielaido baudos smūgiu, o 62-ąją min. Donatas Trumpickas prispaudė kamuolį varžovų įskaitiniame plote ir šeimininkai vėl ėmė pirmauti (20:16).

Likus žaisti 10 min. po chaoso prie „Baltrex-Šiaulių“ įskaitinio ploto, žeminimą pelnė „Ąžuolo“ žaidėjas Artūras Balsys (21:20), o realizacijos smūgį pridėjo Eimantas Bagarauskas (23:20). Paskutinėmis minutėmis „Baltrex-Šiauliai“ bandė spausti varžovus, bet įveikti „Ąžuolo“ gynybos taip ir nebepavyko.

Po rungtynių „Ąžuolo“ treneris Linas Naujalis priminė, kad „Baltrex-Šiauliai“ yra pirma pusiau profesionali regbio komanda Lietuvos istorijoje, todėl ši pergalė yra dar saldesnė.

„Noriu pasveikinti „Baltrex-Šiaulius“, tapusiais pusiau profesionale komanda. Tai labai įtakos visą Lietuvos regbį. Kalbant apie rungtynes, tai žinojome, kad bus principinė kova. Norėjau pamatyti, kur mes esame. Specialiai žaidėme be 5-6 pagrindinės sudėties žaidėjų, kad pamatytume vietinių žaidėjų pajėgumą. Buvo klaidų, strategijos nesilaikymo, bet antrajame kėlinyje išnaudojome standartines situacijas. Net lietuvis nesugadino daug gero kokybiško regbio“, – sakė L. Naujalis.

„Varžovai matė mūsų spragas grumtynėse ir tą puikiai išnaudojo. Mes padarėme daugiau klaidų. Reikia pasiimti iš šių rungtynių norą laimėti bei toliau tvarkyti standartines padėtis. Net jei būtume laimėję vienu tašku, toks žaidimas mūsų netenkina. Pusfinalyje su „Vairu“ turėsime būti pasiruošę geriau“, – teigė „Baltrex-Šiaulių“ treneris Vytaras Bloškys.

Vilniaus „Geležinis vilkas“ – Vilniaus „VRA-Tomosta“ 29:17 (17:10)

Šis sostinės derbis visada svarbus ne tik dėl turnyrinės „Top“ lygos lentelės, bet ir dėl to, kas šį sezoną gali laikyti save stipriausia Vilniaus komanda. Vis dar į ketvirtą vietą besitaikiusi „Geležinio vilko“ komanda laimėjo šį mačą, tačiau dovanos iš „Livonia“ ekipos nesulaukė.

Rungtynės „Geležinio vilko“ namų aikštėje prasidėjo abiem komandoms apsikeitus baudos smūgiais. Pirmąjį žeminimą šeimininkai atliko nesužaidus nei 10 min. (10:3). Kėlinio viduryje „VRA-Tomosta“ sugebėjo išlyginti rezultatą 10:10, bet jau po kelinių minučių „Geležinis vilkas“ išnaudojo kiekybinį pranašumą ir vėl išsiveržė į priekį 17:10.

Antrajame kėlinyje „Geležinis vilkas“ padidino pranašumą iki 12 taškų (22:10). Vėliau abi komandos dar apsikeitė rezultatyviomis atakomis, bet tai buvo paranku būtent šeimininkams.

„Kadangi dar turėjome nedidelių vilčių patekti į ketvertuką, norėjome padaryti viską, ką galime. Kitos rungtynės jau po savaitės, todėl bet kokiu atveju, džiaugtis ilgai negalime. Buvo problemų su disciplina, tą akcentavome, bet per didelis noras lėmė didelį pražangų skaičių“, – sakė žaidžiantysis „Geležinio vilko“ treneris Dovydas Taujanskas.

„Trūko disciplinos. Atsirado daug techninio broko. Kai kuriais momentais mums tiesiog neleisdavo užbaigti atakų. Taip pat man sunku suprasti kai kurias korteles, reikės žiūrėti vaizdo medžiagą ir analizuoti. Visose rungtynėse nežaidėme blogai, todėl likusiuose mačuose sieksime tik pergalių“, – pabrėžė „VRA-Tomostos“ treneris Vidmantas Valys.  

Šiaulių „Šiauliai“ – Šiaulių „Vairas-Kalvis-Jupoja“  3:51 (3:32)

Nedaug intrigos šį savaitgalį buvo mažiausiai įtakos turnyro rikiuotei turėjusiame susitikime. Šiaulių „Šiauliams“ nepavyko pateikti staigmenos ir nugalėti labiausiai tituluotos šalies regbio komandos.

Jau anksčiau trečiąją vietą reguliariajame sezone užsitikrinęs Šiaulių „Vairo-Kalvio-Jupojos“ klubas nuo pat susitikimo pradžios neleido suabejoti savo pranašumu. „Vairo“ regbininkai jau per pirmąsias 15 min. atliko tris žeminimus, vėliau, nepaisant nemažai žaidybinio broko, nuolat didino pranašumą.

„Reikėjo kokybiškesnio žaidimo, bet esame patenkinti jaunais žaidėjais. Visgi antrajame kėlinyje buvo daug techninio broko. Labai daug pamestų kamuolių, – sakė „vairiečių“ treneris Gediminas Marcišauskas. – Pusfinalyje mums nėra didelio skirtumo, prieš ką žaisti. Tiek „Baltrex“, tiek „Ąžuolas“ yra labai stiprūs varžovai.“

„Optimizmo nedaug, trūksta nemažai žaidėjų. Trūko jaunimo pastangų. Antrajame kėlinyje atsirado truputį daugiau motyvacijos. Žaidimas gal kiek susitvarkė, bet rezultatas to neparodė. Dabar esame dugne, bet turime galimybių pakilti iki penktosios vietos. Stengsimės jos siekti“, – sakė „Šiaulių“ žaidėjas Vaidas Kizilaitis.

Kekavos „Miesnieki“ (Latvija) – Garkalnes „Livonia“ (Latvija) 10:27 (3:12)

„Livonia“ regbininkai laimėjo žūtbūtinį Latvijos derbį ir nepadovanojo Vilniaus „Geležiniam vilkui“ išsvajoto kelialapio į turnyro pusfinalį. Dviejų taškų pranašumą prieš vilniečius turėjusi „LIvonia“ ekipa padarė tai, kas priklausė nuo jų bei išsaugojo ketvirtąją vietą.

Nors stipriausių Latvijos regbio komandų akistatos visada būna nuožmios, „Livonia“ turėjo šiek tiek daugiau motyvacijos. Nors po pirmojo kėlinio svečiai pirmavo tik 12:3, antrojo kėlinio pradžioje skirtumas padidėjo iki 17 taškų ir „Livonia“ šventė užtikrintą pergalę.

Geriausiais žaidėjais šiame ture buvo pripažinti Matas Miežys („Baltrex-Šiauliai“), Arnas Bagarauskas („Vairas-Kalvis-Jupoja“), Pedro Caseres Garzonas („Livonia“), Emilis Balodis („Miesnieki“), Tomas Kušlevič („VRA-Tomosta“), Laurynas Marcinkus („Geležinis vilkas“), Eimantas Bagarauskas („Ąžuolas“) ir Vaidas Kizilaitis („Šiauliai“).

Baltijos regbio „Top“ lygos pusfinalis startuos jau kitą savaitgalį – spalio 1-2 dienomis. Šeštadienį „Ąžuolas“ išvykoje susitiks su „Livonia“, o „Baltrex-Šiauliai“ kausis su „Vairu-Kalviu-Jupoja“. Atsakomieji susitikimai bus žaidžiami spalio 8 dieną.

Sekmadienį pusfinalyje dėl 5-8 vietų Vilniaus „Geležinis vilkas“ namuose susitiks su „VRA-Tomosta“, o „MiesniekI“ savo aikštėje žais su „Šiauliais“. Čia bus žaidžiama iš vienerių rungtynių.

Foto – Rolando Parafinavičiaus

Palikite komentarą